Assalamualaikum...
daging kari ni sangat-sangat la simple bahannya...nak post pun malu sebab memang resepi dila simple sangat! tambah-tambah bagi dila yang duk di jordan ni..takde bahan sangat..so guna yang ada je...campak-campak dan main masak-masak macam kanak-kanak tu...hihi..tapi disebabkan kawan nak,dila bagi juga resepi ni...kalau korang tengok konfem korang geleng kepala...huhu..resepi simple yang semua orang tahu....
bahan-bahan :
setengah kilo daging yang telah dipotong kecil( setengah plastik)
1 biji bawang besar (blend)
1 inci halia (blend)
1 plastik kecil serbuk kari ( dicampur dengan semangkuk air-mangkuk kecil)
2 biji bunga lawang
3 biji buah pelaga
3 biji bunga cengkih
1 biji kulit kayu manis
1 s/b serbuk cili
1 mangkuk air
2 s/b santan atau susu cair
1 s/k garam
1 s/k gula
cara-cara:
- disebabkan daging kat sini liat,dila rebus dulu daging dengan semangkuk air dan secubit garam sehingga daging betul-betul empuk...lebih kurang 1 jam..slowkan api...bagi yang kat malaysia tak perlu rebus...
- dalam periuk lain,panaskan sedikit minyak...tumis bahan yang diblend bersama dengan bunga cengkih,bunga lawang,kayu manis dan buah pelaga sehingga naik bau...
- masukkan serbuk kari yang telah dicampur dengan semangkuk kecil air...kacau sehingga pecah minyak...
- masukkan daging yang telah empuk tadi dan kacau supaya sebati dengan rempah kari tadi..masukkan semua air rebusan daging tadi dan santan dan tutup periuk...biarkan selama 30 minit dengan api yang sangat perlahan...(supaya kari lebih meresap ke dalam daging)
- bila dah sampai 30 minit, kacau kari tadi dan masukkan garam,gula dan serbuk cili...kacau sehingga sebati...
- siap! simple kan?semua orang tahu..cuma cik abang kata teknik dila pelik..pelik ke?hehe...biar la..asal sedap dimakan...
** s/k = sudu kecil
** s/b = sudu besar
** kalau kari terlalu kering ketika dibiarkan selama 30 minit tu,tambah sedikit air...
** dila kurangkan santan dan kadang2 tak guna langsung..sedap bila kari pekat tanpa santan..kaw2!
daging kari ni sangat-sangat la simple bahannya...nak post pun malu sebab memang resepi dila simple sangat! tambah-tambah bagi dila yang duk di jordan ni..takde bahan sangat..so guna yang ada je...campak-campak dan main masak-masak macam kanak-kanak tu...hihi..tapi disebabkan kawan nak,dila bagi juga resepi ni...kalau korang tengok konfem korang geleng kepala...huhu..resepi simple yang semua orang tahu....
bahan-bahan :
setengah kilo daging yang telah dipotong kecil( setengah plastik)
1 biji bawang besar (blend)
1 inci halia (blend)
1 plastik kecil serbuk kari ( dicampur dengan semangkuk air-mangkuk kecil)
2 biji bunga lawang
3 biji buah pelaga
3 biji bunga cengkih
1 biji kulit kayu manis
1 s/b serbuk cili
1 mangkuk air
2 s/b santan atau susu cair
1 s/k garam
1 s/k gula
cara-cara:
- disebabkan daging kat sini liat,dila rebus dulu daging dengan semangkuk air dan secubit garam sehingga daging betul-betul empuk...lebih kurang 1 jam..slowkan api...bagi yang kat malaysia tak perlu rebus...
- dalam periuk lain,panaskan sedikit minyak...tumis bahan yang diblend bersama dengan bunga cengkih,bunga lawang,kayu manis dan buah pelaga sehingga naik bau...
- masukkan serbuk kari yang telah dicampur dengan semangkuk kecil air...kacau sehingga pecah minyak...
- masukkan daging yang telah empuk tadi dan kacau supaya sebati dengan rempah kari tadi..masukkan semua air rebusan daging tadi dan santan dan tutup periuk...biarkan selama 30 minit dengan api yang sangat perlahan...(supaya kari lebih meresap ke dalam daging)
- bila dah sampai 30 minit, kacau kari tadi dan masukkan garam,gula dan serbuk cili...kacau sehingga sebati...
- siap! simple kan?semua orang tahu..cuma cik abang kata teknik dila pelik..pelik ke?hehe...biar la..asal sedap dimakan...
** s/k = sudu kecil
** s/b = sudu besar
** kalau kari terlalu kering ketika dibiarkan selama 30 minit tu,tambah sedikit air...
** dila kurangkan santan dan kadang2 tak guna langsung..sedap bila kari pekat tanpa santan..kaw2!
selamat mencuba ye!(^_^)
5 budak comel komen on "~ KARI DAGING ~"
Kari ayam nampak sedapppp!
Love,
Mediha Omar
Latest post:
Rich Creamy Mushroom Bruschetta Recipe!
sedpnye..teringat kari daging mak sy masak..
sedapnye, nak trylah
wah air tangan dila menyelerakan.. nyummy!!
wah air tangan dila menyelerakan.. nyummy!!
Post a Comment