-->

SweetKitchen.com

  • Home
  • Posts RSS
  • Comments RSS
  • Edit
** thank you kerana sudi singgah sini..selamat mencuba ok ** (^_^)

~ KARI DAGING ~



Assalamualaikum...

daging kari ni sangat-sangat la simple bahannya...nak post pun malu sebab memang resepi dila simple sangat! tambah-tambah bagi dila yang duk di jordan ni..takde bahan sangat..so guna yang ada je...campak-campak dan main masak-masak macam kanak-kanak tu...hihi..tapi disebabkan kawan nak,dila bagi juga resepi ni...kalau korang tengok konfem korang geleng kepala...huhu..resepi simple yang semua orang tahu....


bahan-bahan :

setengah kilo daging yang telah dipotong kecil( setengah plastik)

1 biji bawang besar (blend)

1 inci halia (blend)

1 plastik kecil serbuk kari ( dicampur dengan semangkuk air-mangkuk kecil)

2 biji bunga lawang

3 biji buah pelaga

3 biji bunga cengkih

1 biji kulit kayu manis

1 s/b serbuk cili

1 mangkuk air

2 s/b santan atau susu cair

1 s/k garam

1 s/k gula


cara-cara:

- disebabkan daging kat sini liat,dila rebus dulu daging dengan semangkuk air dan secubit garam sehingga daging betul-betul empuk...lebih kurang 1 jam..slowkan api...bagi yang kat malaysia tak perlu rebus...

- dalam periuk lain,panaskan sedikit minyak...tumis bahan yang diblend bersama dengan bunga cengkih,bunga lawang,kayu manis dan buah pelaga sehingga naik bau...

- masukkan serbuk kari yang telah dicampur dengan semangkuk kecil air...kacau sehingga pecah minyak...

- masukkan daging yang telah empuk tadi dan kacau supaya sebati dengan rempah kari tadi..masukkan semua air rebusan daging tadi dan santan dan tutup periuk...biarkan selama 30 minit dengan api yang sangat perlahan...(supaya kari lebih meresap ke dalam daging)

- bila dah sampai 30 minit, kacau kari tadi dan masukkan garam,gula dan serbuk cili...kacau sehingga sebati...

- siap! simple kan?semua orang tahu..cuma cik abang kata teknik dila pelik..pelik ke?hehe...biar la..asal sedap dimakan...

** s/k = sudu kecil
** s/b = sudu besar
** kalau kari terlalu kering ketika dibiarkan selama 30 minit tu,tambah sedikit air...
** dila kurangkan santan dan kadang2 tak guna langsung..sedap bila kari pekat tanpa santan..kaw2!


selamat mencuba ye!(^_^)


suka?LIKE je ;)

5 budak comel komen on "~ KARI DAGING ~"

Mediha Omar on 11 March 2012 at 01:13 said...

Kari ayam nampak sedapppp!

Love,
Mediha Omar

Latest post:
Rich Creamy Mushroom Bruschetta Recipe!

Saya Disini on 19 March 2012 at 18:48 said...

sedpnye..teringat kari daging mak sy masak..

Unknown on 20 March 2012 at 06:24 said...

sedapnye, nak trylah

Anonymous said...

wah air tangan dila menyelerakan.. nyummy!!

Anonymous said...

wah air tangan dila menyelerakan.. nyummy!!

Post a Comment

Newer Post Older Post Home
Subscribe to: Post Comments (Atom)

Welcome

blog ini mempunyai bermacam-macam resepi yang telah saya pelajari samada dengan ibu saya, kawan saya dan juga dari cubaan resepi blog-blog lain...
berbagai resepi akan dipostkan seperti kuih muih, dessert,lauk pauk,kek,western dan cookies...selamat mencuba(^_^)
** be my follower **

Followers

my another blog...

  • ~ KaiSara AiMan PunYe Blog~
    Selamat hari lahir kakak aisyah ;)
    10 years ago

Facebook Badge

Kaisara Aiman

Create Your Badge

Blog Archive

  • ▼ 2012 (18)
    • ► July (7)
    • ► June (2)
    • ► April (1)
    • ▼ February (8)
      • ~ KARI DAGING ~
      • ~ roti jala jaringan kalbu ~
      • ~ mee goreng simple tapi sedap!! ~
      • ~ pau putih berseri! ~
      • ~ spagheti bolognes simple ~
      • ~ donut ballz gebu ~
      • ~ kuih keria aka kuih gelang ~
      • ~ Apam Balik Pujaan Hati ~
(
Shout
silent reader(s)
 

SweetKitchen.com Copyright 2009 Sweet Cupcake Designed by Ipiet Templates Image by Tadpole's Notez