Assalamualaikum...
Fuh! Berhabuk blog ni..dah lama xupdate kat blog ni sebab duk sibuk je ngan blog satu lagi..huhu..dila dah cuba banyak resepi baru tapi hari ni baru sempat publish kat sini..antara yang terbaru ialah 'murtabak popia'.. resepi ni xsalah diambil dari blog myresepi kot..lupa sebab memang lama sangat ambik resepi ni,tapi baru ngada2 nak buat... •﹏•
Bahan2 :
1 plastik kulit popia...
1 cawan air kosong
2 sudu besar serbuk kari dicampur sedikit air untuk dijadikan pes..
2 sudu besar cili kisar..kalau xnak pedas kurangkan..
2 biji telur..
Semangkuk kecil daging atau ayam dipotong dadu atau cincang
garam,gula
Bahan dihiris dadu :
2 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
2 biji ubi kentang
Cara2 :
- panaskan minyak,tumis bawang putih dan bawang besar hingga wangi..
- masukkan cili kisar dan masak hingga garing dan terbit minyak..
- masukkan pes kari dan biarkan sehingga mendidih dan pecah minyak..
- kemudian masukkan daging cincang dan ubi kentang..tutup kuali sehingga ubi dan daging betul2 empuk..
- bila dah empuk dan kering,masukkan garam dan gula secukup rasa..tutup api..
- pecahkan telur dalam mangkuk,kacau...masukkan inti tadi kedalam mangkuk telur..kacau sehingga sejuk..
- ambil kulit popia, letakkan sedikit air di permukaan kulit supaya kulit lembut..
- letak inti sedikit di tengah kulit popia dan bungkus 4 segi seperti bungkus murtabak..
- panaskan kuali leper,sapu sedikit minyak dan goreng murtabak tadi dengan api slow...siap! ;)
nampak banyak step,tapi senang je..cuba la..xpayah uli tepung untuk buat kulit murtabak
Fuh! Berhabuk blog ni..dah lama xupdate kat blog ni sebab duk sibuk je ngan blog satu lagi..huhu..dila dah cuba banyak resepi baru tapi hari ni baru sempat publish kat sini..antara yang terbaru ialah 'murtabak popia'.. resepi ni xsalah diambil dari blog myresepi kot..lupa sebab memang lama sangat ambik resepi ni,tapi baru ngada2 nak buat... •﹏•
Bahan2 :
1 plastik kulit popia...
1 cawan air kosong
2 sudu besar serbuk kari dicampur sedikit air untuk dijadikan pes..
2 sudu besar cili kisar..kalau xnak pedas kurangkan..
2 biji telur..
Semangkuk kecil daging atau ayam dipotong dadu atau cincang
garam,gula
Bahan dihiris dadu :
2 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
2 biji ubi kentang
Cara2 :
- panaskan minyak,tumis bawang putih dan bawang besar hingga wangi..
- masukkan cili kisar dan masak hingga garing dan terbit minyak..
- masukkan pes kari dan biarkan sehingga mendidih dan pecah minyak..
- kemudian masukkan daging cincang dan ubi kentang..tutup kuali sehingga ubi dan daging betul2 empuk..
- bila dah empuk dan kering,masukkan garam dan gula secukup rasa..tutup api..
- pecahkan telur dalam mangkuk,kacau...masukkan inti tadi kedalam mangkuk telur..kacau sehingga sejuk..
- ambil kulit popia, letakkan sedikit air di permukaan kulit supaya kulit lembut..
- letak inti sedikit di tengah kulit popia dan bungkus 4 segi seperti bungkus murtabak..
- panaskan kuali leper,sapu sedikit minyak dan goreng murtabak tadi dengan api slow...siap! ;)
nampak banyak step,tapi senang je..cuba la..xpayah uli tepung untuk buat kulit murtabak
1 budak comel komen on "~ murtabak popia ~"
murtabak popia belom penah try ..;)
jom try mutabak ni pula
http://lobaksusue.blogspot.com/2011/12/resepi-murtabak-maggi.html
Post a Comment